Imagini exclusive de la PARIS. Delegația olimpică a României a defilat pe Sena la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice

Imagini exclusive de la PARIS. Delegația olimpică a României a defilat pe Sena la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice
Jocurile Olimpice de la Paris -ceremonia de deschidere. Sursa Foto: Profimedia
Publicat: 27/07/2024, 01:00
Actualizat: 27/07/2024, 16:19

Jocurile Olimpice de la Paris au început! Ceremonia de deschidere a debutat la 19:30 după ora Franței (20:30 după ora locală a României) și a durat aproximativ 4 ore. 

Jocurile Olimpice au loc pe fondul invaziei ruse a Ucrainei, a războiului din Fâșia Gaza și a tensiunilor din Asia-Pacific. Federația Rusă, sancționată la nivel internațional pentru crime de război, are interdicția de a participa la orice eveniment sportiv.  Totuși, Comitetul Olimpic Internațional le permite sportivilor ruși să participe la Jocurile Olimpice de vară din 2024 ca echipă neutră cu steagul olimpic.

Ultima ediție a Jocurilor Olimpice a avut loc la Tokyo, programate inițial pentru 2020, dar amânate pentru 2021 din cauza pandemiei de coronavirus.   Întreaga ceremonie de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, cea de-a 33-a ediție din 1896, poate fi vizionată gratuit pe canalul de YouTube Eurosport. Ultima oară când Parisul a găzduit olimpiadele de vară a fost în 1924, chiar acum 100 ani.

UPDATE 00:30 – Torța olimpică s-a ridicat printr-un balon de aer cald

Torța olimpică a fost transmisă mai departe către  Charles Coste (100 ani), cel mai în vârstă olimpic francez,  aflat acum în scaun cu rotile.

Cazanul olimpic care înconjoară un balon de aer cald a fost aprins de Marie Josée Pérec (sprinter) și Tony Riner (judocan), doi sportivi francezi de culoare.

Turnul Eiffel este iluminat cu lasere.

Iar Amelie Mauresmo, fostă jucătoare de tenis și actual director al French Open, i-a înmânat torța fostului jucător NBA Tony Parker.  Cei doi au alergat pe lângă piramida de sticlă de la Luvru. Lor li s-au alăturat trei celebri parathleți francezi.

Torța olimpică a fost adusă înainte de o serie de alți sportivi francezi, inclusiv de campioni la handbal și ciclism.

Între timp, Celine Dion. vedeta a cărei carieră a fost întreruptă de o boală neurologică rară, a cântat o melodie scrisă de Edith Piaf, „Hymne l’amour”, iar mulțimea a izbucnit în urale și aplauze.

Apariția ei nu a fost anunțată public înainte de ceremonia de deschidere. Celine Dion a mai deschis la deschiderea ceremoniei pentru Jocurile Olimpice din Atlanta, în 1996.

UPDATE  00:05 – Nadia Comăneci și Rafel Nadal poartă torța olimpică

Fostul mare fotbalist Zinedine Zidane, despre care se credea că va fi ultimul purtător al torței olimpice,  a predat-o lui Rafael Nadal.

Acesta s-a urcat într-o barcă cu motor, în care se mai găseau Nadia Comăneci, fostul mare atlet american Carl Lewis și Serena Williams.

Nadia Comăneci a primit onoarea de a duce torța alături de campionii la tenis Rafael Nadal și Serena Williams, scrie PRO SPORT.

UPDATE  – Zidane primește torța olimpică de la omul misterios

Pe măsură ce spectacolul se apropie de final, adică de ultimul capitol: Éternité ,  purtătorul misterios al torței i-a predat torța olimpică marelui fotbalist francez Zinedine Zidane.

Marele campion la fotbal  coboară pe scenă pentru a lua torța de la misteriosul purtător de torțe și o prezintă mulțimii.

UPDATE  00:02 – Drapelul Franței

Purtătorii de drapel al Franței  Florent Manaudou și Mélina Robert-Michon depun jurământul Olimpic în numele tuturor sportivilor de la Paris 2024, o tradiție care datează din Anvers 1920.

La rândul lui, președintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach, a făcut cunoscut că este prima ediţie de Jocuri Olimpice cu o paritate între bărbaţi şi femei.

Jocurile vor fi sustenabile şi inclusive. Mulţumesc francezilor şi Parisului pentru angajamentul său. Va fi o experienţă de neuitat. Mulţumesc Franţa, pentru această primire magică. Dragi sportivi, este vârful călătoriei pentru voi. Intrând în satul olimpic aţi realizat că sunteţi parte din ceva măreţ.

Aici respectăm aceleaşi reguli, avem grijă unii de alţii, trăim în solidaritate. Într-o lume măcinată de conflicte, să mulţumim solidarităţii pe care o avem. Bine aţi venit, cei mai buni sportivi din lume. În lumea olimpică suntem visători, dar nu suntem singurii. Invit pe toată lumea să viseze alături de noi.

Să fie inspiraţi de bucuria olimpicilor, să trăim în pace, uniţi în diversitate. Invit lumea întreagă să celebreze bucuria alături sportivi. Trăiască Jocurile Olimpice, trăiască Franţa”, a declarat Thomas Bach, președintele Comitetului Olimpic Internațional, citează PRO SPORT.

UPDATE 23:55 – Președintele francez Emmanuel Macron a declarat deschise Jocurile Olimpice din 2024

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat vineri oficial deschise Jocurile Olimpice de la Paris, la finalul unei ceremonii  spectaculoase.

UPDATE 23:50  – Tony Estanguet  s-a adresat sportivilor

„În următoarele 16 zile, veți fi cea mai bună versiune a umanității. Ne veți reaminti că emoțiile sportului formează un limbaj universal pe care îl împărtășim cu toții. Până pe 11 august, vom fi alături de voi. Înfrângerile voastre vor fi înfrângerile noastre. Victoriile voastre vor fi victoriile noastre. Emoțiile voastre vor fi emoțiile noastre”, a declarat fostul campion olimpic Tony Estanguet. 

UPDATE –  Solidarite

De sub arcul Turnului Eiffel, enigmaticul cavaler, cu o  armură strălucitoare ce aduce aminte de filmele „The Lord of the Rings” și de personajul Paul Atreides din „Dune”, purtând o pelerină albă cu sigla Jocurilor Olimpice, înaintează călare pe un cal real, urmat de purtătorii drapelelor tuturor națiunilor de pe planetă, aidoma unui Mesia care unește popoarele.

Steagul olimpic este predat de enigmaticul călăreț după ce este transportat de personajul enigmatic la Trocadero către militarii francezi, iar imnul olimpic, interpretat de Corul Radio France, este intonat.

UPDATE 23:22 – Întunericul s-a lăsat (Obscurité)

Este faza ceremoniei care amintește de fragilitatea planetei devastată de sărăcie, războaie și epidemii.

Steagurile țărilor lumii sunt purtate de către voluntari în fața Turnului Eiffel.

Un personaj călare pe un cal metalic, purtând o pelerină cu inelele olimpice, parcurge traseul paradei pe Sena, purtând drapelul olimpic pe umeri. Acesta a purtat torța pe tot parcursul ceremoniei și s-a deplasat de-a lungul Senei.

Călărețul ar fi un ofițer de jandarmerie pe un cal de metal, purtând o pelerină cu inelele olimpice.  El călătorește de-a lungul traseului pe Sena.  Calul metalic a fost realizat de Atelierul Blam din  orașul francez Nantes, specializat în realizarea de dispozitive tehnice și artistice sofisticate.

După ce ajunge la mal, trece sub arcul Turnului Eiffel.

Ploaia s-a oprit pentru scurt timp. Hitul lui John Lennon „Imagine” a fost cântat de cântăreața franceză Juliette Armanet, acompaniată de Sofiane Pamart la pian. Mulțimea a aplaudat.

Steagul Uniunii Europene luminează Turnul Eiffel pentru a celebra diversitatea.

Între timp, are loc un număr de interpretare a zeului grec Dionysos al vinului.

Spectacolul vrea să ne facă conștienți de absurditatea violenței dintre ființe umane.

UPDATE  22:46 – Ucraina defilează pe Sena

Delegația olimpică a Ucrainei tocmai a defilat pe Sena. Țara se află în război cu Federația Rusă din 24 februarie 2022. Ultima barcă care a defilat a fost cea a țării gazde – Franța.

UPDATE – România la Jocurile Olimpice de la Paris. Delegația țării noastre defilează pe Sena

„La recepția pentru șefii de stat și de guvern găzduită de Președintele Emmanuel Macron cu prilejul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024”, a scris președintele României Klaus Iohannis pe X.

UPDATE 22:22  – Noul Capitol:  Festivitatea

70 de delegații traversează Sena în timp ce o paradă a modei se desfășoară.

UPDATE 21:56 – Sororite

Personalitățile istorice din Franța sunt comemorate. 10  statui aurii și tablouri își fac apariția pe malurile Senei.

UPDATE – Vremea ploioasă nu le strică moralul participanților.  La Marseillaise răsună de la Grand Palais din Paris

UPDATE – Personalitățile prezente la ceremonie

Mai multe personalități politice, dar și din lumea afacerilor, au fost prezente la eveniment.

Sir Keir Starmer, premierul Marii Britanii, se află în tribune.

Foștii președinți ai Franței,  republicanul Nicolas Sarkozy și socialistul Francois Hollande, cândva mari adversari politici, au urmărit împreună spectacolul și au discutat.

Regele Felipe al Spaniei și regina Letizia au aplaudat din tribune, acoperiți cu pelerine de ploaie.

Din tribune, a urmărit spectacolul și unul dintre cei mai bogați oameni de pe planetă, Bill Gates, fondatorul companiei Microsoft.

Delegația olimpică a Israelului

Israel este unul dintre țările participante la Jocurile Olimpice care se află într-un conflict militar. De la 7 octombrie 2023, este în stare de război cu mișcările teroriste Hamas și Hezbollah.

UPDATE 21:36 – Defilare de la A la E

Până la această oră, au defilat toate bărcile delegațiilor țărilor participante în ordine alfabetică, de la A la E, ajungând la delegația olimpică a Etiopiei.

Prima delegație care a defilat a fost cea a Greciei.

UPDATE  21:27 – Delegația României, pe Sena

Delegația României este pe barjă,  aşteptând plecarea spre Pont d’Iena.

UPDATE 21:20 – Spectacole inedite de heavy metal, cu Marie Antoinette cea Ghilotinată

Cântăreața franco-maliană Aya Nakamura concertează la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, în timp ce trupa franceză de heavy metal interpretează imnul revoluționar pe ton de rock, cu o figură ce o reprezintă pe regina franceză Marie Antoinette ținându-și capul ghilotinant și cântând imnul revoluționar „Ça ira” în fața Conciergeriei din Paris în această seară.

UPDATE 21:10 – Un individ misterios se urcă pe acoperișurile caselor Parisului cu torța olimpică în mână

Un individ misterios, mascat, poartă Torța Olimpică peste acoperișurile Parisului. Aparent, se pricepe la parkour.

În timp ce echipele olimpice se deplasează pe fluviul Sena, un individ mistrios, purtând o glugă și o mască, își croiește propriul drum peste acoperișurile eșalonate ale Parisului.

Să fie un omagiu adus hoțului Arsène Lupin sau la franciza populară de jocuri video Assassin’s Creed?

UPDATE 21:05 -Spectacol de CANCAN

80 de dansatori Moulin Rouge, costumați în roz, execută dansul franțusesc can-can pe malul Senei.

UPDATE – 20:50 – LADY GAGA debutează ceremonia printr-un spectacol de cabaret

Cântăreața americană de muzică pop Lady Gaga a prestat un spectacol de cabaret francez clasic la Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris.

Știrea inițială – Începe cea mai mare paradă din istoria evenimentului sportiv

7.000 de sportivi din întreaga lume navighează pe fluviul Sena. Ceremonia va dura aproximativ trei ore și 45 de minute. La spectacol vor participa peste 80 de șefi de stat și de guvern, iar peste 300.000 de spectatori vor urmări evenimentul de pe malurile fluviului. Oficialii de securitate spun că până la 45.000 de polițiști și mii de soldați și agenți de securitate privată vor fi însărcinați cu menținerea securității.

Deși organizatorii au fost discreți cu privire la artiștii care ar putea performa pe parcursul serii, scrie Franc24, Lady Gaga și Céline Dion au fost văzute în Paris. Prima barcă a traversat  sub podul Austerlitz pentru a da startul unei parade spectaculoase. Așa cum dictează tradiția, delegația greacă a avut onoarea de a deschide parada. Grecia antică este considerată leagănul civilizației europene și locul unde a luat naștere cea mai mare competiție sportivă,  desfășurată odată la patru ani.

Sursa Foto – Profimedia 

Sursa Info – Olympics

Citește și: 

Cum arată PARISUL înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice. Fotografii din „Orașul Luminilor”, într-o ipostază cum nu a mai fost văzut

Parisul, gazda Jocurilor Olimpice, transformat într-o „FORTĂREAȚĂ” de maximă securitate. Participanții nu se lasă intimidați de actele de vandalism

Cât costă să mănânci o OMLETĂ într-un restaurant din Paris, pe durata Jocurilor Olimpice

Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Minivacanță de 4 zile în august pentru angajații din România. Cine beneficiază de cele 4...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce au făcut Bianca și Robert după circul și eliminarea de la Insula! Adevărată telenovelă...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Momentul în care Denis Repka se izbeşte cu motocicleta de un parapet. Omul de afaceri a...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Plan de pace în Ucraina. Anunț istoric din SUA: Războiul se oprește imediat
Meghan, atacată cu acid sau cu cuțitul, la Londra. Prințul Harry, scenariu incredibil
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
O listă de cumpărături veche de milenii, găsită pe o tăbliță cu scris cuneiform